Heeft u een bijenzwerm in uw tuin of in uw straat? Zwermen zijn niet gevaarlijke en voor een imker zelfs waardevol. Bijenvereniging Zwolle helpt u graag. Omdat we veel meldingen krijgen die niet over bijen gaan, vragen we u zorgvuldig te kiezen uit onderstaande mogelijkheden.
Op dit moment komen veel solitair levende bijensoorten (zandbijen en metselbijen) uit hun poppen. Bijvoorbeeld uit ronde openingen in een bijenhotel of andere kleine kiertjes.
Herkenbaar: Vaak niet meer dan een handvol (tot een stuk of 20) bijen. Geen interesse in zoetigheid, niet agressief. Vormen geen ‘bal’ aan een tak, maar keren steeds terug naar een kier of nestje.
Ons advies: Tenzij de bijen heel erg in de weg zitten kun je de wilde bijen het best met rust laten. Ze zijn een aanwinst voor je tuin en voor de natuur, ze komen niet op je eten af en ze kunnen niet steken of doen dat alleen in hoge uitzondering. Deze bijen leven solitair (soms wel met meerderen in de buurt van elkaar) en vormen dus geen gigantisch nest.
Wespen maken hun nest van een soort papier dat ze kauwen uit onder meer stukken hout. De nesten zijn pas aan het einde van de zomer zo groot als op deze foto en zijn doorgaans balvorming. Wespen zijn herkenbaar fel geel.
Herkenbaar: Wespen zijn fel geel/zwart en komen later in de zomer graag af op voedsel en zoetigheid. Wespen zijn primair vleeseters, ze zoemen dus ook graag rond je barbecue. Wespen kunnen soms als ‘opdringerig’ en agressief worden ervaren.
Ons advies: Een groot wespennest kan overlast geven als het te dicht in de buurt zit van mensen. Maar wespen vervullen een belangrijke rol in de natuur, zo eten wespen talloze (schadelijke) insecten. Daarom is het goed om te kijken of het echt nodig is om een nest te verdelgen. Kijk bijvoorbeeld voor tips op de website van de Wespenstichting. Het weghalen van wespennesten is geen werk voor een imker.
Hommels maken kleine nesten in holletjes, vogelhuisjes of onder de grond. Na de zomer sterft het hele nest weer, op de nieuwe koninginnen na. Die zoeken een veilige plek voor de winter en beginnen de lente erna op hun beurt weer een nestje.
Herkenbaar: Er zijn verschillende hommelsoorten, maar ze zijn allemaal herkenbaar aan hun vrij forse (‘dikke’) formaat en dikke, warme vacht. Hommels kunnen luidruchtig zoemen en gaan van bloem tot bloem. In eten hebben ze geen interesse.
Ons advies: Tenzij de hommels heel erg in de weg zitten kun je ze het best met rust laten. Ze zijn een aanwinst voor je tuin en voor de natuur, ze komen niet op je eten af en zijn ongevaarlijk. Hommelnesten worden nooit gigantisch groot, maar kunnen op warme dagen wel redelijk actief zijn. Na de zomer sterft het nest, daarna kun je de plek eventueel dichtstorten of op een andere manier afsluiten voor hommels.
Een bijenzwerm is een (prachtig) natuurlijk fenomeen waarbij een volk honingbijen zich splitst en een deel van het volk een nieuw bestaan probeert op te bouwen op een andere plaats. Zolang die plaats nog niet is gevonden wachten de bijen gemoedelijk als een soort ‘hangende bal’ aan een tak, lantaarnpaal of vuilnisbak.
Herkenbaar: Als de zwerm ontstaat zijn er duizenden bijen zichtbaar, maar binnen korte tijd is de rust teruggekeerd en hangt de ‘bal’ rustig aan een tak of ander voorwerp. Honingbijen zijn leerbruin tot zwart en dus niet zo geel als wespen. De zwerm heeft eten voor 3 dagen bij en kan dus langere tijd blijven hangen. Indien speciale speurbijen een nieuwe plek hebben gevonden, vertrekt de zwerm weer.
Ons advies: Het lijkt misschien gevaarlijk, maar dat is het zeker niet. Imkers zijn blij met zwermen, want uit een zwerm kan een mooi nieuw volk honingbijen groeien. In Zwolle zijn verschillende imkers actief die zwermen komen ophalen.