Vorige Volgende

Zwolle: een paradijs voor bijen

aug 31, 2017
|
|

Het klinkt vreemd, maar de stad Zwolle is een eldorado voor bijen.  De vliegende dieren vinden er meer voedsel dan op het platteland. Een vreemde constatering, als je wat nadenkt over de eerste twee zinnen van deze Peperkorrels. Deze vaststelling is dan ook niet van ondergetekende maar is opgetekend uit de mond van Geert Hummelen, een imker die opereert onder de naam De Bijenboer. Zijn uitspraak wordt volmondig bevestigd door Sander Uiterwijk, voorzitter van de bijenteeltvereniging Zwolle.Tuinen, parken en ander groen in de stad vormen de voedselbron voor de honingbij. Om het scherp te stellen bloeit op het platteland veel minder als gevolg van intensieve landbouw en veeteelt. Een trieste conclusie.

(door Anton Cramer)
bron de Peperbus.

 

 

Het verschijnsel stadsimker raakt dan ook snel ingeburgerd in Zwolle. Bij een soort van kennismaking vorige week op de Schellerhoeve was er veel vraag naar een cursus bijenhouden. Het ziet er naar uit dat er begin volgend jaar zo'n leergang wordt georganiseerd. Bij de ontmoeting met de bijenteeltvereniging Zwolle werd ook duidelijk dat bijen houden niet alleen is voorbehouden aan gepensioneerden. Stadsimkers zijn een stuk jonger en ook trekken steeds meer vrouwen het imkerpak aan.
 
Geert Hummelen en zijn bijenmaatje Teake de Jong beoefenen hun hobby onder een eeuwenoude walnootboom op landgoed Zandhove. De eenzame boom staat midden in een weiland waar twee koeien nerveuzig hun kalfjes van een week oud in de gaten houden. In een cirkel onder de walnoot staan rond de twintig bijenkasten. Van afstand een vredig, ja lieflijk tafereel. Dichterbij, onder de boom zoemt het lieflijk, maar een imkerjack met hoed en gaas is wel nodig om je tussen de bijen te begeven. Handschoenen aan, broekspijpen bij de sokken in en het avontuur kan beginnen. Met speciaal gereedschap lichten ze broedramen uit de bijenkast en bestuderen ze op hun dooie gemak het wriemelende bijenvolk, dat wat opgewonden raakt.
Ze gonzen rond onze hoofden en hun gezoem klinkt wat geagiteerd. In feite breken de imkers in in hun huis. Overigens als een bij steekt, sterft ze. Wespen daarentegen niet. Die komen op mensen af. Een bij doet dat alleen in levensgevaar.
Ondanks het soms heftige gezoem noemen Geert en Teake hun imkerswerk een rustgevende hobby. Het werken in de bijen lijkt op een vorm van meditatie. Je gedachten laten de dagelijkse beslommeringen los. Geert benoemt dat: "als imker voel je je vaak een stukje van de natuur".Een jaar of wat geleden had Geert tijd over en zocht een hobby. Zoals een ander gaat vissen of een hond houdt, viel zijn keuze op bijen houden.Hij was geínspireerd door een herinnering aan zijn grootvader die bijen hield. Hij schreef zich in voor een cursus waar hij Teake tegenkwam. Zo'n cursus is een 'must' voor de beginnende imker. Daar leer je de eerste geheimen van de bij. Over de verzorging, bestrijding van ziektes en hoe je een rustig volk kunt opbouwen. Zonder dat er zwermen bijen in de tuin van de buren gaan hangen. Zij beschouwen hun bijen als huisdieren.
 
Het is een hobby die geld kost, maar als in de zomer blijkt dat ze honing kunnen oogsten is dat een mooie bijkomstigheid. Teake heeft een bordje 'Honing te koop' bij zijn huis. Geert niet, maar brengt zijn honing ook aan de man. Beiden genieten van hun bijen, die hen ook niet al te veel werk bezorgen. "Je kunt rustig met vakantie. Alleen in het voorjaar is het even aanpoten", aldus de heren.
 
Voor velen is bijen houden een geweldige hobby. Het opent de ogen en laat je intenser van de natuur genieten. De bijen verruimen de blik en laten je op een andere manier de natuur ervaren. Voor velen opent zich een nieuwe wereld. Het bijenvolk houdt de mens ook een spiegel voor. Het welzijn van het milieu, dus ook dat van Zwolle weerspiegelt zich in het leven van het bijenvolk.
 
Geïnteresseerd in bijen houden?Bijenteeltvereniging Zwolle organiseert basiscursussen. Belangstelling? Stuur dan een bericht naar info@bijenteeltverenigingzwolle.nl